Stam si ne plangem de mila ca niste bocitoare. Si-o tinem dintr-o telenovela in alta. De la moartea Madalinei Manole, la dezgroparea Ceausestilor, pana la Apocalipsa de dupa Tokes. Ne vaicarim ca avem conducatori hoti si malefici, ca nu traim in conditii civilizate, ca Statul ne agreseaza. Dar uitam ca Statul suntem noi. Noi ne-am ales conducatorii. Ei vin dintre noi. Sunt creatia noastra.

Eu cred ca oamenii infrumuseteaza lucrurile. Sau oamenii le distrug. Si locurile. Romania arata ca o ruina din cauza noastra. A tuturor. Nu numai a celor care ne conduc, sau care ne fura. Ci si a celor care inghit. Suntem campioni la inghitit.

O sa va prezint Spania altfel. Nu Spania turistica, pe-aia o puteti descoperi singuri. Sagrada Familia, Barcelona, Costa Brava, Insulele Canare, Tenerifele va asteapta sa le adulmecati minunile. Madridul cu bulevardele lui mari si generoase e pregatit sa va deschida toate usile magazinelor lumii.

Eu vreau sa va arat ce pot face oamenii, cu mainile lor, cu vointa de a trai mai bine. Cu harnicie. O sa va prezint locuri pe care n-o sa platiti niciodata sa le vizitati.
Spania lor. Tara unde traiesc ei, nu cea pe care le-o vand turistilor.

Azi, satul Alpicat: situat la 6 km de orasul Lleida. O localitate cu circa 6 000 de locuitori.
Un sat eminamente agricol. Dar, arata mai ceva ca si cartierul Primaverii, din Bucuresti. Da, da, nu va mirati. Intentia mea nu e sa-i fac cuiva in ciuda. Sa demonstrez ca un sat agricol din Spania este mai dezvoltat decat cel mai tare cartier din Romania. Eu vreau doar sa arat ca Romania nu evolueaza. A stagnat la nivelul anilor ’80-’90.

Iata argumentele mele:

Satul Alpicat are strazi largi, cu locuri de parcare pe stanga si pe dreapta. Blocurile in care locuiesc cetatenii satului nu au mai mult de 3-4 nivele. Cele mai multe apartamente au in jur de 90-100 de mp, 3 dormitoare si un living. De regula, apartamentele au cel putin o terasa. Terasa am spus, nu balcon. Si o parcare subterana.

alpicat

alpicat

alpicat

Satul se mandreste cu copaci falnici care infrumuseteaza bulevardele si spatiile verzi.

alpicat

alpicat

alpicat

alpicat

alpicat

Piscina, terenul de sport, parcul de distractii sunt aproape obligatorii in localitatile spaniole.

alpicat

alpicat

alpicat

alpicat

Photobucket

alpicat

Photobucket

alpicat

Alpicat-ul are scoala si gradinita, mai multe puncte bancare, spalatorie auto, PECO, magazine cu de toate, cooperative unde localnici, agricultori din tata-n fiu, colecteaza fructele, le prelucreaza, le conserva si le vand oriunde. Pe piata externa, cel mai adesea.

alpicat

alpicat

alpicat

alpicat

alpicat

alpicat

alpicat

Si era sa uit: 15 frizerii sau saloane de coafura. Poate asa ne e usor sa intelegem nivelul ridicat de trai, din acest sat.

alpicat

Si curatenie. Am cautat cu disperare mormane de gunoaie. Numai asa, sa vad ca sunt si la ei. Am gasit in orase, dar in satul asta agricol a trebuit sa ma multumesc cu frunzele cazute pe jos. Felicitari autoritatilor locale din Alpicat.

alpicat

alpicat

va urma…

Reclame