CIRC – Gen de artă care cuprinde numere de acrobație, iluzionism, momente comice și prezentare de animale dresate. Asta e definitia din DEX.

Din nefericire la noi se poarta expresii de genul “circ in Parlament, circ la Guvern, circ la miting, la TV…”. Si uite-asa demonetizam noi, asa-zisii comunicatori sau si mai rau lideri de opinie, tot ce e bun.

Circul este arta, d-lor! Iar meseria este periculoasa, artistii de circ isi risca viata pentru un ropot de aplauze.

Ce se intampla la Guvern, in Parlament, la manifestari publice, la televizor este MANEA. Adica ia de-aici un cantecel cu sanii la vedere si cu cercel in buric, o miscare copiata din Basic Instinct pe acorduri de piese internationale cu accente de muzica tiganeasca, si gata-i show-ul. Si daca ai notorietate intr-un domeniu, nu conteaza care, poti sa si falsezi ca telespectatorii tot te primesc cu urale. Vezi prestatia lui Mircea Badea, care iertata-mi fie lipsa de intelegere pentru momentul umoristic oferit, ne-a dat un veritabil spectacol de personaj depasit de propriul EGO. Pe principiul „si eu pot sa fac asta si asta” minunatul Badea si-a incalcat propriile valori si a intrat in aceeasi oala cu cei pe care-i critica seara de seara.

Aceste show-uri manelisto-tatiste sunt insa pentru necunoscatori. Ca exista si romani care prefera talentul autentic, curat. Si Doamne ajuta, avem valori din abundenta in Romania. Numai ca nu sunt promovate la TV, ca nu e loc de pitipoance de Dorobanti si pitiponci politici.

4 you, un spectacol avangardist, este o impletire de muzica live, teatru de revista, acrobatie, dresura de lei, tigri, camile, cai, 3 ore antrenante de voie buna, care vin sa ne demonstreze ca arta poate supravietui si in vreme de criza, daca conducatorul institutiei isi iubeste meseria.

Bravo Brandusa Novac! Bravo artistilor adevarati, care in spatele fiecarui numar oferit spectatorilor au multe ore/zile/saptamani/luni de repetitie, de truda. Si talent cu duiumul.

PS1: A nu se intelege ca am ceva cu Mircea Badea. Dimpotriva. Ii respect talentul de a umple o ora de emisie cu un vraf de ziare in fata. E mare lucru si cred ca i se potriveste. Numai lui! Dar refuz sa accept ideea ca trebuie sa inghit de teama de a fi facuta vierme, sau mai stiu eu cum.

PS2: Ah, si daca doriti sa vedeti patratele si abdomene plate, sa ascultati trupe autohtone interpretand live, ii gasiti pe artisti la Circul Globus, desigur. Nu la TV. Dispare magia.

Reclame