Cea mai buna strategie de campanie. Nu a vorbit cu contracandidatii sai. Pe principiul „sunt prea mici pentru mine”. A luptat impotriva clasei politice si a mogulilor. Dar atentie! Nu in timpul campaniei electorale, ci timp de 5 ani, cat a fost presedinte. A denigrat permanent intreaga clasa politica, parlamentarii cu precadere si a defaimat continuu presa. In campania din 2009, a cules roadele muncii sale. Si in timp ce ceilalti politicieni isi diluau mesajul electoral batand campii pe orice subiect le venea la indemana, el ataca doar doua teme:
– Reducerea numarului de parlamentari, Parlament unicameral
– Mogulizarea presei

Teme aflate in mintea si in inima romanului. Basescu insusi le inoculase.

o De la tribuna Parlamentului, Basescu le-a explicat romanilor ce investitie proasta au facut in politicienii pe care i-au ales sa detina puterea legislativa in Romania
o De la pupitrul de la Cotroceni, Basescu a demonetizat un Guvern PNL-PDL pe care el insusi l-a numit, incercand sa le demonstreze romanilor ca si el a luat teapa si ca puterea executiva in Romania este o gasca de baieti destepti, cu un singur scop: sa se imbogateasca pe banii statului. Cu tertipuri fine, si-a scos propriul partid de la Guvernare, aruncand si asta in spatele liberalilor pe care i-a decimat fara mila. I-a aliat public cu mega-partidul de opozitie, PSD. A lipit dreapta de stanga, creând confuzie doctrinara, distrugand astfel principii politice, statute, echipe. PSD-ul de azi este victima ineficientei conducatorilor stangii de atunci. Este o ruina a unui partid mamut ale carei sfori le trage tot Basescu.
o De la Tribuna Parlamentului, de la Cotroceni, din strada, din supermarket, Basescu a transformat ziaristul intr-un om de rand, l-a redus la statutul de „gaozar” sau de „tiganca imputita”. Nu oricum, ci lent si cu rabdare, ca picatura chinezeasca, a inoculat in capul cetateanului ideea ca a patra putere in stat, PRESA nu este deloc libera, ci condusa de interesele patronilor de trusturi.
o Cu Vantu, Voiculescu si Patriciu in gura timp de 5 ani, cu apelative maneliste gen „mogul”, „baron local”, „baieti destepti”, Basescu a patruns adanc in mintea romanului de rand, iubitor de telenovela si de manea, pe care l-a si gratulat cu atentia sa la finalul campaniei electorale, cand s-a lafait zile in sir pe ecranele OTV (rusinea presei romanesti).
o Lucratura de imagine este geniala si nu se datoreaza doar echipei de consultanti pe comunicare, ci lui Basescu insusi. Ma explic: analistii, PR-istii, consultantii in marketing politic pot face o situatie a realitatii romanesti, pot crea strategii de pastrare a electoratului propriu, de penetrare a segmentelor necastigate, de viitor, daca nimeni nu ii ia in seama, nu ii asculta, atunci munca lor nu produce efecte. Dar atentie, nu vreau sa retina cineva ca Basescu este un politician ascultator si atat.
o BASESCU este singurul personaj politic real, viu al Romaniei. Ne face agenda de foarte multi ani (nici nu vreau sa-i numar).
o Manipuleaza cum vrea presa, pe care tot el o defaimeaza apoi. Presa care si cand incearca sa lucreze impotriva lui, ii aduce tot beneficii de imagine.
o Politicienii de azi se viseaza toti niste Basesti.

Basescu este creatia acestui popor. Este tata si fiu al politicii romanesti post-revolutionare. Este producator si personaj de stiri si emisiuni televizate. Este baron local, mogul de presa si baiat destept. A condus si conduce realmente Romania, exact cum in vremuri demult uitate isi ducea catre mal nava care plutea in deriva. Este responsabil pentru starea actuala a acestei tari si da, va ramane in cartea de istorie, asa cum isi doreste. Drept primul presedinte-dictator dupa 1990.

PS: strategiile de campanie ale contracandidatilor sai nu merita atentie. Voi evidentia, la gramada, cele mai mari greseli ale opozitiei basesciene:
– Au iesit cu mai multi candidati. Au derutat electoratul.
– Au avut in mana o lovitura de campanie, greu de imaginat (filmuletul cu Basescu lovind un copil) si au aruncat-o la cosul de gunoi: moment difuzare, personaj pentru sustinere (Dinu Patriciu).
– ERONATA vizita la Vantu, ar fi putut fi contrata daca Geoana ar fi avut replica si daca SOV nu ar fi intrat in emisiune, prin telefon, la propria televiziune.

Concluzie: nu si-au permis sa castige!